Naar de navigatie Naar de inhoud

‘Bevallen’: van samen naar met zijn allen

Geplaatst op 8 december 2015 door - 8584 keer bekeken

Foto ‘Bevallen’: van samen naar met zijn allen

Toen ik zo’n 25 jaar geleden kinderen aan het opvoeden was, had je nog geen internet. Wij deden het met een paar boeken over opvoeden, aangevuld met goedbedoelde adviezen van onze ouders. Gelukkig kwamen wij wekelijks in aanraking met een paar ‘lotgenoten’ op een cursus ‘Samen Bevallen’.

‘Kennisintensieve opvoeding’

Nu ik net opa ben geworden van een prachtige kleinzoon valt me op dat er enorm veel is veranderd. Aanvankelijk voelde ik mijn wenkbrauwen omhoog gaan wanneer de jonge ouders weer een vondst op internet hadden gedaan. Want op de één of andere manier heb ik een argwaan voor alles wat er op internet staat. Volstrekt onterecht vaak, maar ik gelóóf het vaak gewoon niet. Of ik zoek er van alles achter. Dat is bij mijn dochter totaal anders. Allerlei tips en adviezen worden opgepikt, afgewogen, en waar zinvol uitgeprobeerd. Met als gevolg dat er de eerste 6 maanden sprake is van letterlijk ‘kennisintensieve opvoeding’. En ik overtuigd ben geraakt dat al die informatie een grote waarde kan hebben.

Houvast

Natuurlijk, nog steeds springt de commercie erbovenop. ‘Je wilt immers het beste voor je kindje?’. Maar dat was altijd al zo: wat waren wij blij met de Blije Doos bij de geboorte van onze kinderen! Maar daarnaast is er een enorme hoeveelheid opvoedkundige content beschikbaar. Bloggende pedagogen, instructiefilmpjes, ervaringen van jonge moeders, voedseladvies van onafhankelijke instanties… het biedt een hoop houvast als je die eerste onzekere maanden moet doorkomen.

Al die beschikbare informatie is dus op zich al fijn. En het krijgt een extra waarde door die andere verworvenheid van internet: je komt met veel meer ‘lotgenoten’ in contact. Net zoiets als ‘Samen Bevallen’ vroeger, maar dan x1000. Op een praktische manier wordt die opvoeding door al die handige tips en ervaringen van andere ouders veel meer ‘evidence based’ en ook leuker. Sterker nog, achteraf denk ik: ‘Wij deden maar wat’.

Mijn voorlopige conclusie als nieuwbakken opa: internet leidt tot een betere opvoeding.

Peter van Linschoten

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.